Ondřej Chrást

Předseda Krajského sdružení Praha. Zastupitel Prahy 6. Náměstek člena vlády - ministra kultury. Projektový manažer v oblasti kultury a vzdělávání.

Občanské jméno Mgr. Ondřej Chrást
Email ondrej.chrast@pirati.cz
Telefon +420 606914916
Osobní web https://www.chrast.eu/
Facebook https://www.facebook.com/ondrej.chrast/
Twitter https://twitter.com/chrast_o
Instagram https://www.instagram.com/ondrejchrast.pirati/

Ondřej Chrást (* 1980) Pochází z Františkových Lázní. Dlouhodobě žije na Praze 6. Od října 2022 je předsedou pražského Krajského sdružení Pirátů. V současné době (od ledna 2022) působí jako náměstek ministra kultury Martina Baxy. V období 2022-2026 je podruhé zvoleným zastupitelem Prahy 6.

Vystudoval psychosociální studia a teologii na UK a v současné době se pohybuje také na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze, v oboru Ekonomika a management v rámci katedry Arts managementu, kde zúročuje svůj dlouhodobý odborný i osobní zájem o památkovou péči a obecně o udržitelnost, ekonomizaci a propagaci kulturního dědictví.

Na Praze 6 působil či působí v Komisi pro územní rozvoj, Kulturní komisi a ve Výboru pro výchovu a vzdělávání. Působí také v krajských pirátských expertních týmech Prahy (KET) s obdobným zaměřením. Působí také v celorepublikových Resortních týmech Pirátské strany pro školství, kulturu a cestovní ruch.

V roce 2021 se stal volbou Celostátního fóra Pirátské strany členem vládního týmu koalice Pirátů s Starostů pro kulturu a je spolutvůrce programu této koalice pro kulturu.

Má dlouhodobé zkušenosti s manažerskou prací v neziskovém sektoru v oblasti kultury a cestovního ruchu v organizacích Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v zapsaném spolku Otec vlasti Karel IV. V současné době se profesně věnuje reformám profesního terciárního vzdělávání, kde jako projektový manažer Sdružení profesního terciárního vzdělávání, z.s. koordinuje mezinárodní i lokální projekty související ze změnami ve vzdělávání a celé společnosti v souvislosti s “fenoménem 4.0”.

Na částečný úvazek působil v letech 2019 - 2021 jako asistent pirátské poslankyně Lenky Kozlové, u níž se věnoval problematice vzdělávání a kultury.

Byl členem dozorčí rady Prague City Tourism, a. s. (členství se vzdal v lednu 2022 z důvodu střetu zájmů s pozicí náměstka člena vlády). Je členem správní rady neziskové organizace Nadačního fondu Praha ve filmu Prague Film Fund, kde se snaží působit tak, aby Praha byla v zahraničí propagována co nejlépe - jako kulturní metropole, nikoli jako přeplněná metropole levného alkoholu.

Angažuje se v několika neziskových organizacích s kulturním zaměřením. Byl jedním z iniciátorů a spolukoordinátorů 700. výročí narození Karla IV. v roce 2016 a organizátorem mnoha kulturně/společenských akcí. Je iniciátorem akce www.zachrantevily.cz. , kde se snaží dohnat k odpovědnosti nezodpovědné developery, kteří nechávají chátrat kulturní dědictví v Praze Bubenči.

Ve svém volném čase se věnuje rodině, četbě, zejména severských detektivek a biografií významných osobností, hraje šachy i jiné hry, chodí do přírody a po památkách. Případně tyto koníčky rád kombinuje - v přírodě ležící pod stromem či ve stínu nádvoří zámku si čte nebo hraje šachy. Rád také píše články a jiné texty, také na svůj soukromý blog www.chrast.eu.