Zuzana Klusová

Komunální a krajská politička, která se od roku 2012 věnuje tématu odchodu od uhlí. Občanská aktivistka, přírodomilka, spoluzakladatelka spolku S.O.S. Karviná a Platformy pro skutečně spravedlivou transformaci.

Občanské jméno Mgr. Zuzana Klusová
Email zuzana.klusova@pirati.cz
Telefon 737480813

Jako aktivní členka spolku S.O.S. Karviná od roku 2012 hájím zájmy občanů v kontextu těžby uhlí. Vadí mi zejména to, že Karviná už dlouho profit z těžby nemá a řadu let plní spodní příčky hitparád týkajících se platů, kriminality, odlivu mladých lidí, o stavu životního prostředí nemluvě.
Zbohatla hrstka mocných, městu ale těžba prosperitu nepřináší a je třeba hledat novou vizi, jinak brzy přijdeme ještě o ten zbytek mladých perspektivních lidí, která tu zbyla. Vadí mi také způsob, jak se vedení města i OKD zachovalo k lidem, kterých se těžba bezprostředně týkala. Tedy jak k občanům Karviné, tak horníkům. Právě tyto aktivity a zájem o dění v regionu mě přivedly k Pirátům. Nejvíce se mi na Pirátech líbí snaha vnést do politiky otevřenost a nová témata atraktivní pro mladou generaci, odvaha přicházet s originálními názory a stát si za nimi. To, že jsme se vyškrábali tam, kde jsme, z ničeho, bez pomoci mocných a bez peněz bohatých, nám dalo neuvěřitelnou sílu a motivaci měnit naši zemi k lepšímu.

Navzdory radám starších a zkušenějších chci díky poutu k rodině, přátelům a Karviné jako takové, zůstat v rodném městě a bojovat za to, aby se v něm žilo lépe! Mým krédem je: Nemusíš hned změnit svět, stačí když začneš měnit své město!
Proto jsme se také se spolkem S.O.S. Karviná rozhodli v roce 2020 zachránit před demolicí staré nádraží v Karviné a snažíme se ho proměnit na komunitní centrum.

Zajímám se o sociologii médií, životní prostředí a sociální problematiku. Kromě toho s bratrem provozuji rodinný eshop s alternativním oblečením (steampunk, cyberpunk, postapo). Ve volných chvílích, které mám asi tak třikrát ročně, renovuji nábytek nebo dávám novou tvář starým věcem, v posledních letech jsem propadla zahradničení a věnuji se také zvířecím mazlíčkům, máme velkého psa a politicky nekorektní kočku s knírem jménem Kitler.

Mým největším posláním, koníčkem i závazkem je ale můj syn. Právě pro něj dělám politiku. Chci, aby žil ve svobodné zemi, kde se bere ohled na druhé a slovo spravedlnost nemá automaticky ironický nádech… kde se lidé za své politiky nestydí, ale jsou na ně třeba i hrdí.