Mikuláš Ferjenčík

politický medailonek

Mikuláš Ferjenčík (19. března 1987) je bývalý pirátský poslanec PSP ČR za Pardubický kraj, působil v rozpočtovém výboru a věnoval se především problematice státních financí, daní a podpory podnikání. Vyrostl v Cholticích, absolvoval Brentwood School Essex, gymnázium v Přelouči a bakalářský studijní program na FHS UK. Pracuje jako asistent Jakuba Michálka a působí v kontrolní komisi Pirátů.

Občanské jméno Bc. Mikuláš Ferjenčík
Email mikulas.ferjencik@gmail.com
Telefon +420 737943770

Mikuláš Ferjenčík (19. března 1987) je bývalý pirátský poslanec PSP ČR za Pardubický kraj a v letech 2014–2018 zastupitel hlavního města Prahy za Pirátskou stranu. Pochází z Českých Budějovic, mládí strávil v Cholticích u Pardubic. Studoval na gymnáziu v Přelouči. Díky stipendiu nadace Open Society Fund dva roky strávil na Brentwood School v Essexu ve Velké Británii, kde složil i tamní maturitní zkoušku. Po necelých dvou letech následně strávených na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy se vydal na Fakultu strojní ČVUT. Vystudoval bakalářský studijní program na FHS UK. Od února 2013 do srpna 2013 působil jako koordinátor dobrovolníků v protikorupční kampani Rekonstrukce státu. V Pirátské straně koordinoval protesty proti smlouvě ACTA, stejně jako kampaň Internet bez cenzury. Pomohl zabránit zavedení turniketů v pražském metru a výrazně přispěl k zapojení České pirátské strany do mezinárodního Pirátského hnutí.

V pražském zastupitelstvu se věnoval převážně oblasti územního plánování. Upozornil na celou řadu machinací se změnami územního plánu; zastavování volných ploch developery, stejně jako obchody některých politiků, které se prostřednictvím změn územního plánu realizují. V parlamentu se podílel na zavedení povinnosti ČEZu a Českých drah zveřejňovat smlouvy, přiměl kolegy k předložení návrhu na zrušení podpory biopaliv. V poslanecké sněmovně se věnoval především problematice financí z pozice místopředsedy rozpočtového výboru. Prosadil výrazné zvýšení daňové slevy na poplatníka každý pracující díky tmu ušetřil 6000 korun ročně, vyjednal zlepšení podmínek pro domácí vaření piva a prosadil kompenzační bonus pro dohodáře. Nyní pracuje jako asistent předsedy poslaneckého klubu Pirátů, Jakuba Michálka.