Jakub Zach

Architekt, urbanista, krajský zastupitel Zlínského kraje za Piráty a člen místního předsednictva v Kroměříži.

Občanské jméno Ing.arch. Jakub Zach
Telefon +420 774 484 102

Rodák z Kroměříže. Vystudoval VUT Brno, obor architektura a urbanismus. Po studiích nabíral praxi u českých i zahraničních firem v oblasti jak navrhování, tak i realizace staveb. V současné době podniká jako architekt s působností po celé jihovýchodní Moravě. V rámci své praxe řešil například problematiku znovuvyužití zanedbaných a nevyužívaných městských celků (brownfieldů) a jejich nové praktické využití jak na teoretické, tak i praktické úrovni. Kromě práce architekta je příležitostný blogger komentující současnou politickou situaci, dění v oblasti architektury, dále pak fotograf a grafik. Jako urbanista se zajímá o geografické a sociologické problémy města a jeho obyvatel v závislosti na uspořádání města a jeho jednotlivých celků.

V politice působí jako krajský zastupitel a uvolněný předseda Výboru pro dopravu ve Zlínském kraji, kde výrazně pomohl spustit integraci veřejné dopravy v závazku kraje. Na komunální úrovni působí hlavně v poradních orgánech města Kroměříž, jako člen Komise pro ochranu městské památkové zóny a člen Bytové komise.

Kromě toho rád navštěvuje kulturní a sportovní akce, rád cestuje a objevuje nová místa. Ze sportovních aktivit nejraději plave a dříve velmi aktivně hrál squash.

Příznivcem Pirátů je od roku 2017. ve stejném roce se stal i členem. V současné době působí v předsednictvu místního sdružení Kroměříž.