Vojtěch Franta

Náměstek hejtmana pro oblast lázeňství, cestovního ruchu, UNESCO a IT a architekt

Občanské jméno Ing. arch. Vojtěch Franta
Email vojtech.franta@pirati.cz
Telefon +420607012476
Facebook https://www.facebook.com/vojtech.franta.kvk
Instagram https://www.instagram.com/vojtech.franta.kvk

Vojtěch Franta je vystudovaný architekt, spoluzakladatel lázeňského spolku Švihák a „první pirátský starosta“.
V roce 2014 se v Mariánských Lázních podařilo Pirátům do té doby nevídané - vyhrát s přehledem komunální volby. Za tímto úspěchem stála i aktivita spolku Švihák, který Vojtěch spoluzakládal. Tato parta nadšených lidí se snaží rozšiřovat věhlas Mariánských Lázní jako místa vlídného ke svým obyvatelům i hostům a zároveň nabízející pestrý kulturně společenský program. I díky tomu byl v roce 2015 Vojtěch Franta zařazen v do prestižního výběru 30 pod 30 časopisu Forbes.

V komunální i krajské politice se Vojtěch snaží razit koncepční a strategický přístup k veřejné správě. Na městě inicioval vznik komunitně zpracovaného strategického plánu, pomocí architektonické soutěže, zadal také zpracování nového územního plánu, podobně postupoval na kraji ve všech svých gescích. Za jeho působnosti se podařilo zapsat další statky UNESCO - Hornickou krajinu Krušnohoří/Erzgebirge a západočeský Lázeňský trojúhelník v rámci Great spas of Europe. Inicioval vznik první veřejné výzkumné instituce Karlovarského kraje – Institutu lázeňství a balneologie. Mimo jiné dotáhl do konce projekt Krajské digitální technické mapy a modernizaci krajských webových stránek.

Kancelář:
211A, Karlovarský kraj, Závodní 353/88