Mgr. Ondřej Chrást - Osobní profil (zpět)

Předseda zastupitelského klubu Piráti Praha 6,
1. místopředseda Krajského sdružení Praha.
Projektový manažer v oblasti kultury a vzdělávání.

E-mail:ondrej.chrast@pirati.cz
Telefon:+420 606914916

Více informací

Ondřej Chrást (* 1980) Pochází z Františkových Lázní. Dlouhodobě bydlí na Praze 6.

Vystudoval psychosociální studia a teologii na UK a v současné době studuje doktorát na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze, v oboru Ekonomika a management v rámci katedry Arts managementu, kde zúročuje svůj dlouhodobý odborný i osobní zájem o památkovou péči a obecně o udržitelnost, ekonomizaci a propagaci kulturního dědictví.

Na Praze 6 byl v komunálních volbách 2018 lídrem pirátské kandidátky a je v období 2018-2022 zvoleným zastupitelem a předsedou devítičlenného zastupitelského klubu Pirátů. Na Praze 6 působí v komisi Strategického rozvoje, Kulturní komisi a ve Výboru pro výchovu a vzdělávání. Působí také v krajských pirátských expertních týmech Prahy (KET) s obdobným zaměřením. Působí také v celorepublikových Resortních týmech Pirátské strany pro školství, kulturu a cestovní ruch.

14. 12. 2020 se stal 1. místopředsedou Krajského sdružení Praha Pirátské strany.

Má dlouhodobé zkušenosti s manažerskou prací v neziskovém sektoru v oblasti kultury a cestovního ruchu v organizacích Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v zapsaném spolku Otec vlasti Karel IV. V současné době se profesně věnuje reformám profesního terciárního vzdělávání, kde jako projektový manažer Sdružení profesního terciárního vzdělávání, z.s. koordinuje mezinárodní i lokální projekty související ze změnami ve vzdělávání a celé společnosti v souvislosti s “fenoménem 4.0”.

Na magistrátu Hlavního města Prahy působí v komisi Rady hl. m. Prahy pro koordinaci neinvestičních aktivit ve veřejných prostranstvích na území Pražské památkové rezervace. Na částečný úvazek působí jako asistent pirátské poslankyně Lenky Kozlové, u níž se věnuje problematice vzdělávání a kultury.

Je členem dozorčí rady Prague City Tourism, a. s. a správní rady Nadačního fondu Praha ve filmu Prague Film Fund, kde se snaží působit tak, aby Praha byla v zahraničí propagována co nejlépe - jako kulturní metropole, nikoli jako přeplněná metropole levného alkoholu.

Angažuje se v několika neziskových organizacích s kulturním zaměřením. Byl jedním z iniciátorů a spolukoordinátorů 700. výročí narození Karla IV. v roce 2016 a organizátorem mnoha kulturně/společenských akcí.

Ve svém volném čase se věnuje četbě, zejména severských detektivek a biografií významných osobností, hraje šachy i jiné hry, chodí do přírody a po památkách. Případně tyto koníčky rád kombinuje - v přírodě ležící pod stromem či ve stínu nádvoří zámku si čte nebo hraje šachy. Rád také píše články a jiné texty, také na svůj soukromý blog www.chrast.eu.

V rámci Prahy 6 spoluinicioval a nyní provozuje aktivity "Praha 6 neplastuje" a projekt "Současná, ohrožená a zmizelá architektura Prahy 6", kde spoluvytvořil a provozuje stránku http://www.architekturap6.cz. Je iniciátorem akce www.zachrantevily.cz. , kde se snaží dohnat k odpovědnosti nezodpovědné developery, kteří nechávají chátrat kulturní dědictví v Praze Bubenči.